Aanstaande vrijdag (5 juli ’13) moet de Almeerse huisarts Nico van Duijn zich voor het medisch Tuchtcollege verantwoorden voor zijn column, waarin osteopathie wordt weggezet als een (levens)gevaarlijke methode. De zaak is aangespannen door een osteopaat/mesoloog uit Amsterdam. Het NVO staat níet achter de actie van deze osteopaat. Wel is de NVO het inhoudelijk zéér oneens met de heer Van Duijn, als deze doelt op het overlijden van een baby tijdens een behandeling door een osteopaat. NVO-voorzitter Ton Kouwenberg: “Deze therapeut was geen osteopaat. Bovendien gebruikte hij een techniek die geen deel uitmaakt van het behandelarsenaal van een osteopaat.”
Kouwenberg: “In zijn column trekt de heer Van Duin een aantal onbegrijpelijk conclusies. Hij vergelijkt osteopathie met gebedsgenezers en refereert daarbij naar een uitzending van TV-programma ‘Zembla’ uit nota bene 2009, waarbij melding wordt gemaakt van een baby die zou zijn te komen overleden door osteopathische ingrepen. Als de heer Van Duin zich íets beter had geïnformeerd, had hij kunnen weten dat allang is gebleken dat dit tragische voorval niets met osteopathie van doen had. De therapeut in kwestie in Zembla paste een techniek toe, die niet valt onder de osteopathische behandelmethoden. Een osteopaat tracht de mobiliteit van diverse lichaamsstructuren te verbeteren en doet dit zéker bij baby’s met zeer zachte hand.”
Verkeerd toegepaste technieken
Toch staat de NVO niet achter de actie van de osteopaat. Kouwenberg: “Hij heeft ons hierover niet van tevoren in kennis gesteld. Bovendien vinden wij het in dit geval niet het juiste middel, om zo deze onwaarheid aan de kaak te stellen. Wij kiezen ervoor, om via constructief overleg het beroep osteopathie uit te dragen binnen onze maatschappij.”
Over osteopathie:
Een osteopaat ziet het lichaam als één geheel. Hij/zij weet welke lichaamsweefsels met elkaar in verbinding staan en op welke manier deze elkaar kunnen beïnvloeden. Daardoor kan een osteopaat de mogelijke oorzaak van een klacht vinden, waar andere behandelaars die niet vonden: soms in een ander deel van het lichaam dan waar de klacht optreedt. Het doel van de osteopaat is niet om ziekte te bestrijden maar om de hele persoon te helpen en te ondersteunen om gezond en weerbaar te worden. Een osteopaat werkt uitsluitend met zijn handen. Hij/zij gebruikt geen medicijnen of apparaten. Hij of zij maakt los wat los moet zitten en optimaliseert zo met (overwegend) zachte handgrepen de weefselcondities van het lichaam. Een osteopaat is geen vervanger van de huisarts of specialist, maar werkt er juist mee samen. Als het nodig is, verwijst een osteopaat door.
Voor meer info: www.osteopathie.nl